06-06-10

VECHTEN OM EEN FRIET

Om de ene of andere reden was er dus zogezegd "iets" met ons. Intern, dan moest je wel uit een ontwricht gezin komen of zo... terwijl ik zoiets heb van, ze konden ze dan toch wel neerdokken, centen voor kost en inwoon een heel jaar lang. Maar bon, we moesten het er mee doen, met dat imago, en telkens er overdag iets gestolen was, werden wij dan ook net iets meer verdacht. Aparte preek van de zuster, AAAAAARGH! Kom jong, we willen naar buiten... en we hebben het niet gedaan.

Waar ik persoonlijk woest van werd, was dat die externen de hele week de refter meden, maar zich 1 x per week wel massaal verdrongen voor de vrijdagse steak met friet. En dit ging echt mijn verstand te boven: wij, internen, waarvoor pa en ma dus een heel jaar lang hadden gedokt, moesten dus helemaal achteraan in de rij gaan staan. Want externen gingen voor.

En die rij... die ging helemaal door de refter, helemaal omhoog twee trappen op, dan door een gang, dan door de turnzaal, en eindigde wat verder in een andere gang. Om je kas op te fretten.

En tegen dat wij dus met één voet in de refter stonden... waren de frieten op. Miljaar. Miljaar. De steak ook. En dus kregen we patattebollen of zo. En een of ander vlees-alternatief. Bijna elke week opnieuw. En dat moesten we bovendien in een mum van tijd binnenslokken, want tegen dat we met ons dienblad aan tafel kwamen, was de bel van de lessen al lang gegaan. En zo kregen we nog eens een uitbrander als we te laat kwamen in de les. Zucht.

Wie legt me deze logica eens uit? Stond dat ook in de bijbel of zo?

 

18:19 Gepost door Tania in Klassen Strijd | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

ZIJ EN WIJ

Als je denkt dat uniform "gelijken" maakt... Vergeet het.  In de lagere school maakte die blauwe kleur net het verschil uit tussen intern en extern. Klassen in kleur met een stuk of twee blauwe internen. Ja natuurlijk viel dat op. Dus als het klasfoto was, wrong ik me rap rap in mijn mee gesmokkelde roze colltrui. Ik dacht dat dat "mooier" zou zijn. Maar dat had ik achteraf bekeken, gezien de boebels van dat witte bloesje daaronder, beter gelaten...

 935

Oh ja, er was op diverse fronten wel degelijk een klassenstrijd aan de gang. Tussen klasgenootjes draaide dat - maar ik moet zeggen pas in het middelbaar -  eerder rond mode. En kom vooral niet af met argumenten van "soberheid" en zo. Allez, allez, niet zeveren he. Zelfs blauw en wit verraadt uit welke familie je komt. Ofwel was je "in", ofwel viel je vreselijk uit de toon. En pubers van pakweg 15 kunnen serpenten zijn. Ik was vrij neutraal, wel degelijk gekleed, dat wel, maar ik had een bloedhekel aan snobs, kuddegeest en eenheidsworst. Ik vergeet nooit het dispuut met mijn ma, toen die mij in "Het Zoute" voor het weekend een jeansbroek van "Best Company" kocht. Met een klet van een snobmerk op mijn gat. En dat was dik tegen mijn gedacht. Uit wraak heb ik "de broek" gewoon 3 jaar geen blik gegund. Pas toen ik op unief zat, heb ik hem eindelijk van mijn schap gehaald. Dus ook op school: niet te schoon, niet te lelijk, de middelmaat. Ik had hoeren chance: ik bleef buiten schot. Maar oh wee als ma en pa het niet breed hadden, die meiskes hebben fameus hun peren gezien.

Bij het opvoedend volk was het eerder ons "etiket" van "interne" dat een wel heel eigenaardige - katholieke? - logica in het leven riep.  Als het 't moment was om aan te schuiven voor de frieten op vrijdag bijvoorbeeld. En ik herinner me ook de speciale preek voor internen, telkens er iets "gestolen" was. Tot grote ergernis van mij en het hele  internenras.

ChristenDOM noemen ze dat...

12:40 Gepost door Tania in Klassen Strijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |