13-06-10

DE KWEBBELKUS EN DE SPINNEKOP

Als mijn kids vandaag naar bedje gaan, komt daar een heel ritueel aan te pas. Eerst wat uitfreaken en fikfakken en aan elkaars ding proberen te trekken, met opzet een stinkscheet laten en hun sokken naar mijn kop gooien, de gebruikelijke totaal op het slechte moment gekozen "ik heb nog dorst" slogan en nog meer van die "rek"momenten, zodat we zeker het begin van "ons" programma missen...
De laatste stuiptrekkingen, voor mijn ADHD gevallen eindelijk hun bebber houden. En oneindig veel geknuffel en gekus. Arthur die mij versmacht en aflikt van kop tot teen, Matthias die met enig dégout vraagt op welk plekje ik niet werd afgelikt, om dat heel voorzichtig op dat ene plekje nog zijn kusje neer te planten, en Charlotte die haar speciale Kwebbelkus (zo ene terwijl ge dus ook nog kwebbelt) vraagt en het verplichte spinnekopnummer op haar lijf (mijn vingers spelen dan spinnekop en moeten alles een keer of 10 afwandelen) tot het kind voldaan is met een zucht en ze allemaal nog 10 keer roepen: "Slaapwel allemaal"!!!

En ook daarna hebben we echt wel hoerenchance als er 10 minuten later niet 1 van die 3 mormels boven aan de trap staat met één of ander uitvlucht om eens te komen kijken wat mama en papa eigenlijk aan het doen zijn eenmaal ze het kot voor hen alleen hebben...

In mijn tijd was het anders. Een bruine gang. Bruine deuren. Op zeker uur het licht uit. En vooral niet meer naar de WC mogen gaan. Ook niet als je buikpijn of diarree had. Of meisjesdinges... tja, een heel ander regime, dat wel. Het schoentje voor 't geval je 's morgens naar de mis wou. 's Morgens een bel die je wakker maakt en dan van die nonnenmuziek tot de bel weer ging om in de rij voor de refter te gaan staan.

Dat was het, niet meer of niet minder. En we zijn ook groot geworden he...

12:23 Gepost door Tania in Room with a View | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-06-10

SCHEET PLANEET

Een bekende he...

904

11:44 Gepost door Tania in Mijn Poezie Albummeke | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-06-10

VLAAMSE FILMPJES

Misschien hebben ze vandaag op RC nu ook al TV op de kamer. In onze tijd moest ge content zijn met Vlaamse Filmpjes... de Filmpjes van Seppe, nonneke van de bib. Ik heb er in ieder geval wel pakken gelezen. Er was alleen maar 1 probleem: dat vreselijk mens onder de ogen komen, en de strafboete op het einde van elk semester... ik herinner me er één van in de 700 frank, een hilarisch bedrag, werkelijk met spek geschoten!

vlaamse filmpjes stapel

Toegegeven, ik was dan wel sloddervos op dat gebied. Zelfs in het weekend thuis heb ik ooit geweten dat de flikken aanbelden om te vragen aan mijn ma wanneer ik mijn boeken terug naar de bibliotheek zou brengen...

17:43 Gepost door Tania in Dat is Straf | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

EN... HEB IK AL SCHUIM OP MIJN MOND?

Ja, ik was toen al een ancienke he... Ik was nog maar 10 toen het allemaal begon.  En op een kamer met een zus was iets minder eenzaam en soms nog spannend ook. Want 's nachts kregen we bezoek. Dan kwam Nathalie aangetrippeld, om te tetteren met mijn zus terwijl ik in mijn bedje lag. Dat mormel had altijd de wildste verhalen, en ze deinsde er niet voor terug me op tijd en stond eens goed schrik aan te jagen.

Op een keer werd ik gebeten door een hond. Waarop Nathalie me in geur en kleur vertelde dat dit wel eens een heel fatale afloop kon hebben. Ze hing me daar hevig gebarend het beeld op van de woeste schuimbekkende hond die alles en iedereen aanvalt. En als ik door dat beest gebeten was, dan was ik zeker en vast besmet, want besmetting gebeurt via de beetwonde van het slachtoffer, ikke dus. Ik zou dus de razernij gaan krijgen, en "ziet zie, ge begint al te speekselen" want door verlamming van de spieren in mijn keel zou ik mijn speeksel niet meer kunnen inslikken, en al schuimbekkend zou ik sterven. The end.

Ik heb gebibberd en gebeefd onder mijn laken. Wat was ik naïef.
Ik heb de hele nacht gewacht op de eerste symptomen.

 

14:56 Gepost door Tania in Room with a View | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Het begin...

Voor iedereen die op internaat ging, was er wel een reden, dacht ik..

"Waarom moest ik op internaat?": dacht ik... "Ik ben toch een braaf meisje, ik ben hier toch niet te veel in huis..?" Nee hoor, mijn broer wou per sé op internaat. Ik was een jaartje jonger, en ik moest dus ook maar op internaat.. Niet helemaal naar m'n zin eerst, want ik had nog tweelingzusjes thuis van 2 jaar, en zij waren wel alle dagen thuis! Niet eerlijk, vond ik.

Kwam ik daar toe in die immens grote school... als eerstejaartje in de humaniora, helemaal alleen.. totaal niemand die ik daar kende. Wat een verschrikking..

Na mijn aankomst de eerste dag en nadat ik van mijn sobere kamertje toch een wat leefbare ruimte had gemaakt, mocht ik naar de speelplaats gaan kennismaken met de rest van de internen. Kippenvel en knikkende knieën...

Ik was toen heel bedeesd en keek argwanend om me heen.. "Ga ik dat hier ooit overleven?" "Ga ik wel vriendinnetjes kunnen maken hier?" Ik voelde me zo verschrikkelijk aan mijn lot overgelaten.
En toen viel mijn oog op een meisje die ook alleen zat op een bankje.. Dat was Alix, een guitig zwartharig meisje met wipneusje en een brilletje. Ik ging naast haar gaan zitten op hetzelfde bankje in de hoop dat zij mij eerst aansprak.. Ze was aardig en we geraakten al snel goed aan de praat. Ik had mijn vriendinnetje al gevonden en voelde me al een heel pak beter. Al snel volgden meer vriendinnetjes en het werd een toffe kliek!

Weldra besefte ik dat dit een tweede familie werd voor mij... de vriendinnen en zelfs de nonnen ja, ze hoorden er gewoon bij! En inderdaad, ik kon hier overleven, meer zelfs... het was het begin van een tijd met leuke en minder leuke, spannende en angstige, blije en ook trieste momenten. Die momenten hebben van mij deels de persoon gemaakt die ik vandaag ben..

Uit de oude doos van RC (ikzelve)

 

 

13:00 Gepost door durfalletje in De Volle Valies | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

ETENSTIJD!!!!!

De refter...

De vloer: onveranderd.
De deur: alsof de tijd 30 jaar heeft stilgestaan.
En die gordijnen: volgens mij nog altijd dezelfde.

En die tafels met bankjes: zijn die nu nog niet versleten????
Alleen staan ze vandaag wat speelser geschikt. 
Zelfs op de loopgang van Kwak, kijk eens aan.
Waarschijnlijk krijgt zo'n figuur als haar vandaag geen enkele credibiliteit.

En als ik die bakken zie moet ik toch een beetje kokhalzen.
Ze staan nu waar de koffie stond.
Wat zou de pot serveren vandaag?
Schellen vlees, bruine saus, platgekookte bonen, bloempatatten...

Gelukkig blijft de straftafel hier net buiten het vizier.

refter

11:16 Gepost door Tania in Varkens Kost | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

En dansen zullen we..

Ik, co-auteur Carmen De Backer, herinner me de leuke dansavonden die werden georganiseerd door de 'oudsten' van het internaat. Wat keken we daar naar uit! Het breekte even de sleur van steeds maar op de speeltplaats rond te hangen tijdens de avondpauzes.....

Het was éen van de weinige kansen die we kregen om aan cola en chips te geraken, op een 'legale' manier... (en buiten de betaalkasten die we in zwembad Dilkom leeg roofden)

Wat deden de laatstejaars dat goed. In een mum van tijd werd de zaal (waar we onder andere ook lessen psychomotoriek kregen en waar Zr. Christel ook nog vele preken heeft gehouden voor de internen) omgetoverd in een heuse 'dancehal'. Ja hoor, het licht werd gedoofd en de gekleurde! spots gingen aan.. het feest kon beginnen. Jammer dat er geen jongens waren in die tijd.. vraag me stilletjes af hoe het nu zou zijn...

Muziek die me nog steeds herinnert aan die avonden is o.m.: The Eurythmics, Simple Minds, Yazoo....

Ja, wat voelden we ons goed na zo'n avondje, veel gelachen, gedanst... en ziek van cola en chips... hahaha Maar goed, we konden er weer een tijdje tegen....

09:00 Gepost door durfalletje in Goddelijk Zeg | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

07-06-10

VERONIQUE WAAR ZITTE GIJ?

En hoe zit het met uw zus, Caroline?

Kijk ne keer: dit prentje is van u!!!!

923

Nu wachten op een teken van leven...

18:54 Gepost door Tania in Mijn Poezie Albummeke | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

JUFFIE, SURROGAATOMA

Maar mijn aaibaarheidsfactor 10 geef ik toch nog aan ons juffie, mevrouwtje Ceuppens, speciale nanny en studiejuf voor de kleintjes. Een heel kort dik madammeke met grijze krollekes, met een omagehalte waar die van mij absoluut niet aan kon tippen. Zelfs in mijn Poëzie Albummeke deed dat mens mij een plezier om vooral mijn hond Fidelleke -  mijn absolute held -  de hoofdrol te geven:

899

13:34 Gepost door Tania in Mijn Poezie Albummeke | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

HELLO HINGHAM, MASSACHUSETTS!

Hello my friend! I found ons "Alix"-je back! Kidnapped by a very handsome American guy, she told me at 3 AM American time. Good girl... you bring my forgotten memories alive! Tot daar mijn Engels met haar op. Over naar het Nederlands en het RC van 30  jaar terug.

Zuster Jackmot! Jaaaa. Was dat effe vergeten zeg!
Dat was de bijnaam van lange lijkbleke Françoise die Frans gaf.
Met van die lange witte rimpelvingers.
En heel indrukwekkend voor kleine nagelbijtertjes als ik:
zo van die lange spitse nagels ook.

En Scholastiekske (Scholastica). Hoe kon ik die kleine springmuis nu vergeten. Dat brein van mij moet echt getriggerd worden, maar de minste trigger is genoeg; weer een schuifke dat helemaal open gaat! Ik zie haar gelaatstrekken, die oogskes, tot zelfs de paar verdwaalde haarlokjes van onder haar kappeke en ik hoor haar stemmetje nog. Zo een beetje "hoog hees". Helemaal kleine springmuis.... (en nu pik ik efkes een term uit de Jommekes boek). Het was de liefste van de hele compagnie nonnekes dat we daar hebben gekend. Ze waakte over de slaapzaal van de eerstes. Ik denk dat zelfs wij kleintjes zelfs nog een kop groter waren dan haar. Echt een knuffelbeertje dat mens. Ge zou ze zo een bees hebben gegeven.

Ja, ook bij de nonnekes hebt ge er goeie...

 

09:50 Gepost door Tania in Nonnekes Kap | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |