06-06-10

ZIJ EN WIJ

Als je denkt dat uniform "gelijken" maakt... Vergeet het.  In de lagere school maakte die blauwe kleur net het verschil uit tussen intern en extern. Klassen in kleur met een stuk of twee blauwe internen. Ja natuurlijk viel dat op. Dus als het klasfoto was, wrong ik me rap rap in mijn mee gesmokkelde roze colltrui. Ik dacht dat dat "mooier" zou zijn. Maar dat had ik achteraf bekeken, gezien de boebels van dat witte bloesje daaronder, beter gelaten...

 935

Oh ja, er was op diverse fronten wel degelijk een klassenstrijd aan de gang. Tussen klasgenootjes draaide dat - maar ik moet zeggen pas in het middelbaar -  eerder rond mode. En kom vooral niet af met argumenten van "soberheid" en zo. Allez, allez, niet zeveren he. Zelfs blauw en wit verraadt uit welke familie je komt. Ofwel was je "in", ofwel viel je vreselijk uit de toon. En pubers van pakweg 15 kunnen serpenten zijn. Ik was vrij neutraal, wel degelijk gekleed, dat wel, maar ik had een bloedhekel aan snobs, kuddegeest en eenheidsworst. Ik vergeet nooit het dispuut met mijn ma, toen die mij in "Het Zoute" voor het weekend een jeansbroek van "Best Company" kocht. Met een klet van een snobmerk op mijn gat. En dat was dik tegen mijn gedacht. Uit wraak heb ik "de broek" gewoon 3 jaar geen blik gegund. Pas toen ik op unief zat, heb ik hem eindelijk van mijn schap gehaald. Dus ook op school: niet te schoon, niet te lelijk, de middelmaat. Ik had hoeren chance: ik bleef buiten schot. Maar oh wee als ma en pa het niet breed hadden, die meiskes hebben fameus hun peren gezien.

Bij het opvoedend volk was het eerder ons "etiket" van "interne" dat een wel heel eigenaardige - katholieke? - logica in het leven riep.  Als het 't moment was om aan te schuiven voor de frieten op vrijdag bijvoorbeeld. En ik herinner me ook de speciale preek voor internen, telkens er iets "gestolen" was. Tot grote ergernis van mij en het hele  internenras.

ChristenDOM noemen ze dat...

12:40 Gepost door Tania in Klassen Strijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.